One Hit Wonders (Part 2)

The Normal - T.V.O.D.

Nem sok szó esett nálam eddig elektronikus zenéről, és ez valószínűleg a továbbiakban sem lesz másképp, mivel nem értek hozzá. De ahogy valószínűleg a legelvetemültebb trance buzi lemezgyüjteményében is megtalálható a London Calling, nálam is fellelhető egy-két digitális ütemekre épülő kiadvány. Íme az egyik kevencem. Hosszú távon persze ezt sem biztos, hogy el tudnám viselni, de szűk hat percben "egy begombázva nintendózó Mark E. Smith" rendkívül szórakoztató tud lenni.

The Peasants - Here She Comes

 

Az Észak-Ír punk szintérnek igazság szerint külön posztot szenteltem, de a mindent felülmúló lustaságom egyelőre útjában áll ennek. Addig is, amíg erőt gyűjtök a nagy iromány elkészítéséhez elégedjetek meg a Peasants 1981-ban kiadott Here She Comes című kiadványával. Amellyel kapcsolatban nyugodtan elmondhatjuk, hogy kb az egyik legpunkabb dolog a világon, mivel a Strummer féle tiltást pofánszarva 4 kurva jó "Beatles dalt tartalmaz".

The Shades - Ward And June Never Understood...

Ez itt kérem maga a csoda. Egy elveszett, vagy fel nem fedezett csoda. Úgy indít, mint egy elmeháborodott, aki beteg szintetizátor rohamokkal felvértezett post-punkjával végérvényesen el akarja pusztítani a világot. Ez a ronda egzaltált ocsmáság aztán úgy csap át töklengetős power pop-ba, hogy a gyanútlan hallgató egész biztos nem fogja érteni, mi a lófasz folyik itt valójában. Majd egyik pillanatról a másikra egy rajzfilm kellős közepébe csöppenünk, amiben van hódfiú, hódlány, hódvár, hódsírás, hódszakítás, békülésképpen levezett hódpárzás, utána pedig némi meghitt farágcsálás. Kevesebb figyelmet szentelve a szövegnek és valamivel többet a dallamvezetésnek, nekem ilyen dolgok ugrottak be elsőre a Beaverworld című számról.  Ezek után - még mielőtt elbőgnénk magunkat -  gyorsan véget ér a romantika és kezdődik előről a poszt apokaliptikus őrület, majd hogy meg ne bolonduljunk teljesen, jön a kompromisszum kész befejezés.

M'n'M's - I'm Tired 

Paul Collins, The Beat utáni, két számot megélt csaj vokálos aranyos popja.

Spions - Russian Way of Life

És íme a pillanat, amikor hátat fordítva a töménytelen mennyiségű angolszász buziságnak a hazai zsenialitás kerül előtérbe. Az első magyar punk zenekarról van szó, akik 1977-es megalakulásuk után csupán két koncertet adtak itthon, aztán fogták magukat és áttették a székhelyüket Franciaországba. Ott született a magyar poptörténelem eme csodája is. Ahhoz sajnos kevés vagyok, hogy szavakba öntsem mindazt, amit a Spions jelent, úgyhogy csak annyit mondanék, hogy  nélkülük valószínűleg sosem lett vona Európa Kiadó, Balaton, Kontroll Csoport, URH stb. Tehát gyakorlatilag semmi, ami fontos volt a 80-as években.  Ennek a lemeznek pedig ott lenne a helye minden magyar szuvenír boltban szorosan a tokaji bor, az unicum, és a pick szalámi mellett. Úgyanúgy, mint a The Party című ep-nek, de róla majd máskor.