Ügyes bénaság

A The Capstan Shafts nevű "formáció" egy Dean Wells nevű úriembert takar, aki kvázi semmi mást nem csinál, mint galád módon nyúlja a Guided by Voices-t, de az Elephant 6 kollektíva (Neutral Milk Hotel, Olivia Tremor Control, Minders, The Apples In Stereo stb...) stílusjegyei is ott sejlenek finom zajban úszó, hamiskásan előadott dalaiban. Ezért a pofátlanságért alapvetően deresre kéne őt fektetni, de olyan jól csinálja, hogy képtelenség rá haragudni.

Egyébként nem csak muzsikájában idézi példaképeit. Termékenység szempontjából is legalább ekkora a hasonlóság. Idén pl. 3 nagylemezt és 4 ep-t készített. Na persze nem epikus művekre kell itt gondolni. Dalainak többsége alig haladja meg az 1 percet. 

Bár nemigen olvastam utána a munka körülményeknek, a lemezek hangzásából ítélve valószínűsíthető, hogy otthon készült felvételekről van szó, és szerintem az is borítékolható, hogy nem pazarolt el 4 sávnál többet a rögzítésükre. De mit számít ez, ha végeredmény így is pazar. Én a fent említett 3 nagylemez közül csak a Her Versus The Sad Cold Eventually-t és az Environ Maiden-t hallottam. Azonnali szerelem volt mindkettő. Akik csípik a Guided by Voices féle klasszikus lo-fi muzsikát, tuti hogy nem fognak benne csalódni.